zpět na úvod

Balónový den rybím okem

Tak tohle zas jednou byla akce :) Znělo to velmi lákavě: o víkendu bude startovat dobře desítka balónů na vyhlídkový let nedaleko Prahy. No to bych se na to podíval, abych se tam nepodíval :) A tak jsme s Iljou kolem páté ranní žhavili motor auta a vyrazili.

Jenže to by nebylo ono, aby vše šlo jednoduše, že. Tak v prvé řadě již pochybná byla sama organizace akce, kdy krom zmínky v rádiu byly podrobnější informace naprosto nesehnatelné. Až po dlouhé době mě Google dovedl na jakousi stránku na pochybné doméně, shrnující program onoho dne. Zde jsem podcenil vše co šlo a prostě bral informace tam jako dostačující. Výsledkem bylo, že na místě tam zmíněním kolem půl šesté bylo pusto prázdno. Kontakt uvedený na stránkách situaci zachránil, organizátor naštěstí asi opravdu organizoval, pže nás s velmi brzkým ranním telefonátem neposlal tam, kde slunko nesvítí, nýbrž na Konopiště :)

No a tam jsme už snadno dojeli, jelikož nám cestu ukazovaly pomalu k nebi stoupající balóny. Start oproti očekávání nebyl nijak hromadný (za své vzala vize, že z jedné louky se najednou vznese desítka pestrobarevných balónů rozličných tvarů), narazili jsme na start jednoho mírně ošuntělého kousku z malinkaté louky nedaleko silnice první třídy.

Ale co, vycházející slunko krásně svítilo, rosa se skrze goretexové botky nedostala (skrze nohavice ovšem bez potíží ano – a že na louce byla půlmetrová tráva) a měli tam krásného pejska – štěně velkého švýcarského salašníka.

Na focení jsem využil své nové ryboočko, korejský Samyang 8/3.5, který nedávno přibyl do mé brašny. Na tyhle akce je naprosto skvělý, šířka záběru je parádní a zkreslení je jedině vítané. Dostatek světla umožnil clonit na f/8, což naprosto eliminovalo jakoukoliv potřebu ostření a hlavně umožnilo objektivu ukázat co umí – na nižší clony totiž neprodukuje tak ostrý obraz, abych byl spokojený. Zato jsem mohl pozorovat jeho chování v protisvětla, které se ukázalo být ne ideální, ale stále velmi dobře použitelné – objevily se reflexy a v jednom případě i jakási „duha“ přes půl snímku, ale nedocházelo ke ztrátě kontrastu. Někdy se na to podívám pořádně a napíšu pořádné zhodnocení dojmů z tohoto skla.