zpět na úvod

Procházka nočním Římem

Have you ever seen anything like that before?
I didn’t know men could build such things.

…řekl Juba Maximovi v moment, kdy poprvé stanuli v Římě před Koloseem [film Gladiátor, 2000]. Působivá scéna, no a sám jsem byl zvědav, jak na mě tato monumentální stavba bude působit. Měl jsem jí vždy zařazenou mezi pár světově proslulých staveb, které je potřeba vidět na vlastní oči – spolu s athénským Parthenonem, istanbulskou Hagia Sophia či pyramidami v Gize. No a jak to dopadlo?

noční pohled na Koloseum, Řím, Itálie

První dojem nebyl valný, jakkoliv mě na to mohly připravit záběry z Google Earth. Několikaproudá silnice táhnoucí se hned vedle, navíc dosti vysoko oproti základně Kolosea nikterak neumocňovala dojem, stejně jako rozpadající se fasáda plná děr lemovaná plotem a stavebním nepořádkem. Teprve když člověk sestoupil dolů a stanul na úrovni nejnižšího podlaží, uvědomil si velikost této stavby. No a když jí člověk obejde a uvidí z míst, odkud je míněno jí prohlížet, vše se ospravedlní a Koloseum si získá svůj zasloužený respekt. Je to krásná stavba. Nevýhodou noční procházky je, že jsme neměli možnost se /s davy dalších turistů/ podívat dovnitř.

noční pohled na Koloseum, Řím, Itálie

Další ze zajímavých zastávek při naší pár-hodinové procházce nočním Římem byla Fontána di Trevi. I přes pokročilou hodinu zde bylo mnoho turistů – a koneckonců proč by ne, říjnové večery ještě nejsou studené a noční město má své kouzlo.

Celkově vzato, sic mě velkoměsta jihovýchodní Asie lákají daleko více, přesto Řím stál za návštěvu a nebránil bych se i další :)

Fontána di Trevi, Řím, Itálie Fontána di Trevi, Řím, Itálie cestou necestou, Řím, Itálie