zpět na úvod

Voigtländer 20 mm / F3,5 Color Skopar SL II

Panoramatické fotografie mě baví. Zvláště ulítávám na sférických, tedy plně kulových, včetně pohledu přímo nahoru a dolů. Pořídil jsem si proto panoramatickou hlavu Nodal Ninja. Jenže tato hlava je poměrně kompaktní, nebo možná jen moje širočina (Tokina 12–24/4) je příliš velká. Mám tedy problém s nalezením nodálního bodu, mám dojem že je těsně mimo rozsah panohlavy. Vyřešil jsem to nákupem nového širokoúhlého objektivu.

Voigtländer 20/3.5 Color Skopar SL II

Je jím německý Voigtländer 20 mm / F3,5 Color Skopar SL II. Podle recenzí na webu se, především na DX formátu, vyznačuje výbornými optickými vlastnostmi a je výborný pro práci s maximální hloubkou ostrosti. Jeho kompaktnost a nízká hmotnost znamená že se vejde všude, kovové tělo by mohlo znamenat odolnost. Je plně manuální, ale to ničemu nevadí, panoramata je potřeba stejně fotografovat s manuálním nastavením a ostří se na hyperfokální vzdálenost. Tak se těším, až jej vyzkouším na něčem pořádném :)

První pokusné panorama - 360° záběr v interiéru SUPŠ, na výstavě klauzurních prací. První pokusné panorama – 360° záběr v interiéru SUPŠ, na výstavě klauzurních prací.

update 09/2016:
V poslední době se tento objektiv usadil na kinofilmovém Nikon FE, kde mu to velmi sluší a tvoří spolu výborný cestovní pár.

update 2:
Výborný cestovní pár tvoří Voigtländer i s D600, viz foto z Azorských ostrovů.