zpět na úvod

Pražská noblesa – závod veteránů

2. ročník závodu, nebo spíše spanilé jízdy stařičkých vozů, se konal pár metrů od mého bydliště a tak jsem se tam nemohl nezajít podívat. A rozhodně nešlo o promarněný čas: auta byla nesmírně krásná, jízda vedla atraktivně do kopce (Jeremenkovou ulicí), ve kterém posádky mohly předvést funkčnost a technický stav svých vozidel. Počasí nám přálo, především z pozice fotografa jsem ocenil lehce zataženou oblohu poskytující rovnoměrné a rozptýlené osvětlení.

Zašel jsem jen na odpolední jízdy, hned mi padlo do oka místo vhodné na testování panningu (fotografování sledováním pohybujícího se objektu), kde bylo vcelku přijatelné pozadí. Fotografů a přihlížejících bylo dost, ale nebylo to nijak zlé – místo si každý našel.

Pražská noblesa

Auta byla rozličného stáří, tvarů i technického stavu. Některá jsem viděl leda tak v prvorepublikových filmech, jiná jsem ještě zažil jezdit. Některá se hnala do kopce divoce, neskrývající svou závodní náturu, jiná měla problémy a s prskajícími výfuky se zastavovala. Objevila se i vojenská auta i motocykly. Posádky byly nezřídka dobově oděny a evidentně si jízdu užívaly, jak dávaly najevo troubením a máváním.

Později odpoledne se konalo shromáždění veteránů před nákupním centrem Arkády Pankrác. Na prostranství bylo zaparkované velké množství aut (asi většina z více jak stovky účastníků) v malých rozestupech, kolem davy lidí – to už postrádalo jakékoliv kouzlo, působilo to na mě jako takový návrat ze starých časů ke komerci všedního dne třetího tisíciletí.

úplná galerie Pražská noblesa – závod veteránů

Úplná galerie je k dispozici na výše uvedené adrese. Uvítám pomoc s typovým zařazením jednotlivých aut. Napište, co poznáváte, já text doplním k obrázkům, ať jsou další čtenáři poučeni :)