zpět na úvod

Plány na léto

Pomalu se blíží léto, jakkoliv tomu aktuální počasí nenapovídá. Je na čase plánovat letní dovolenou, dokud je čas a možnost sehnat letenky za zajímavé ceny. Letošní plánování bylo dosti divoké, ale už je víceméně rozhodnuto :)

Původně jsem měl v plánu podniknout s kamarádem výpravu po evropské části Ruska, hezky od severu k jihu, od Skt. Petěrburku přes Moskvu přes Jekatěrinburg, Volgograd až do Soči a odtamtud se přepravit do Turecka a přes Ankaru a Istanbul zpět. Mohlo mě už dříve napadnout, že tento plán je příliš odvážný a jeho realizace bude problematická. Nakonec neprošla ani zkrácená verze, cesta se odkládá na… někdy. Každopádně plánu se nevzdávám, cesta to bude suprová.

Další věc, co mě chvilkově nadchla, byla cesta možnost cesty do Tuvy, autonomní oblasti Ruska na jihu Sibiře, hned nad Mongolskem. Bylo by to hodně na divoko, civilizace v nedohlednu a měl bych možnost vyzkoušet si, co zvládnu v podmínkách daleko mimo civilizaci, kde je člověk závislý jen na sobě a obsahu svého batohu. No, tato vize mě nenadchla natolik, abych se začal věnovat reálnému plánování, ale přivedla mě k plánu naučit se jezdit na koni. Výhledově se tato dovednost může ukázat být praktickou, např. kdybych vyrazil do Mongolska, což je další lákavá země…

Ale co je velmi aktuální pro tento rok, je loni odložená Čína. Letos se nenechám odradit vedry a končícím monzunovým obdobím. Důvod je prostý: letošní EXPO je velkolepé a jindy se na něj nedostanu, v říjnu mě ze školy nepustí. Plán je navštívit pouze pár míst, vůbec neřešit krajinku (která přijde na řadu na některé z dalších cest) a naopak užít si asijských metropolí.

Takže jsem se začal koukat po letenkách a zjistil, že opravdu není problém sehnat je za rozumnou cenu. Zpáteční Praha-Peking s Aeroflotem se dá sehnat do 13 tisíc Kč, žel ne na srpnový termín, který jsem chtěl. I když možná dobře, protože další nalezená nabídka mi přijde svým způsobem ještě atraktivnější: se společností Emirates se dá jen o něco dráž sehnat letenka Praha – Dubaj – Peking a zpáteční Šanghaj – Dubaj – Praha. To znamená, že si prohlédnu must-see symboly Číny jako je Zakázané město, Velká čínská zeď a Náměstí nebeského klidu v Pekingu, spolu s předloňskou olympijskou vesnicí (jestlipak si zaplavu v „kostce“?). Pak přejedu o nějakých tisíc kilometrů níž do Šanghaje, supermoderní metropole hostící aktuálně EXPO a chlubící se úžasným nábřežím plným koloniálních staveb zastíněných mrakodrapy. No a odtamtud cestou zpět budu mít 54 hodinový stop-overDubaji, kde si hodlám prohlédnout nejdivočejší stavby této doby – známou plachetnici Burj Al Arab a s přehledem nejvyšší budovu světa Burj Khalifa. Takový malý výlet na necelé tři týdny :)

Takže zatím mám rezervovanou letenku a těším se na cestu. Pokud máte nějaké tipy a rady, co určitě nevynechat a kde se stavit, budu rád když napíšete :) A držte mi palce, ať všechno vyjde :)