zpět na úvod

Cactus odpalovače

Když jsem sháněl bezdrátové odpalovače blesků, přišly mi s optimálním poměrem cena/výkon odpalovače Cactus, tehdy ve verzi V2. Krom zajímavé ceny, zvláště ve srovnání s profesionálními výrobky Elinchrome či PocketWizard, je jejich výhodou (i nevýhodou) konstrukce. Odpalovač ukotvený na stativu je možno naklonit tak, aby blesk směřoval v nějakém úhlu dolů, což se často hodí. Bohužel konstrukce není dost pevná, aby udržela při hrubším zacházení těžký blesk v nějaké krkolomné pozici. Další nevýhodou je pak použitá CR2 baterie, jejíž cena a (ne)dostupnost pak může ztížit další praktické používání odpalovačů.

Zásadním problémem ovšem je dosah. S určitým náklonem odpalovače (např. při focení na výšku) dochází k prudkému poklesu spolehlivosti při odpalování vzdálenějších přijímačů. Pokud vám z pěti pokusů odpálí jednou, přitom máte modelku balancující kdesi ve výšce na úzkém zábradlí, tak je zřejmé, že tudy cesta nevede. Trochu se dá odpalovačům pomoci dobastlením externí antény k odpalovači, nicméně stále to není stoprocentní. (za pomoc s tuningem děkuji Pepazzovi)

Dalším problémem je rychlost. Dnešní zrcadlovky synchronizují při maximálním času 1/250 s, což je samo o sobě dost dlouhý čas – ale V2ky se do něj nevejdou, synchronizují spolehlivě max. 1/160. Při rychlejších časech mají zpoždění a na fotce část obrazu zakrývá závěrka.

Cactus V2 reciever Cactus V2 reciever

Nicméně jak jsem si na odpalovače zvykl, nepřišlo mi na mysl že bych se hrátek s dálkově odpalovanými blesky byl ochoten vzdát. Na stránkách strobist.blogspot.com člověk nachází tolik inspirace pro focení…

S uvedením odpalovačů Cactus V4 na trh jsem neváhal, vzhledem k ceně a technickým specifikacím byly jasnými favority na levné a spolehlivé řešení pro nadšené amatéry. Jen obchody zcela nestíhaly pokrýt poptávku :) Jakmile se objevily skladem, začal boj o nejrychlejší rozebrání skladových zásob, obchody pouštěly jen desítky kusů každý den. Nicméně zadařilo se mi dostat se brzy do fronty a do čtrnácti dnů mi přišel balíček s vytouženými odpalovači.

Principielně odpalovače splnily mé požadavky: přináší jinou (pevnější) konstrukci, fungují na nabíjecí baterie, mají větší dosah, stíhají 1/250 s spolehlivě i při dávkovém odpalu (šest snímků za vteřinu i v dlouhé dávce). Koupil jsem rovnou čtyři přijímače a díky přiloženým kablíkům jimi odpaluji dva studiové záblesky a dva malé blesky zároveň.

Problémy se samozřejmě nevyhýbají ani jim, opět při focení na výšku při vzdálenosti nějakých 10 metrů v lese občas odmítají odpalovat, opět pomáhá úprava antény, resp. její výměna za větší. Na druhou stranu již mé odpalovače zažily pár pádů na tvrdý podklad a stále spolehlivě fungují, což oceňuji. Krytka baterií nedrží úplně spolehlivě, sáňky kladou různý odpor na různých odpalovačích, vypínač nemá jasně zaznačenou pozici vypnuto/zapnuto.

Přes to všechno dobře slouží a proto mohu tyto odpalovače, především na domácí použití, vřele doporučit.

Cactus V4 transmitter a reciever Cactus V4

Příspěvky v blogu fotografované s pomocí blesků a bezdrátových odpalovačů jsou označené tagem off-shoe blesk.