zpět na úvod

Pavoučí kabátek

Začalo být hezky, hmyzáci vylézají z úkrytů a nechávají se fotit. Pavouci rostou a zanechávají za sebou svlečky – a tak jsem jednu sebral a nafotil. Délka tělíčka je asi 6 mm.

pavoučí kabátek (svlečka)

 

Zjistil jsem při focení pár detailů o své technice :) Předně, makroobjektiv s mezikroužky dosahuje pěkného zvětšení. Ovšem se zvětšením klesá i hloubka ostrosti – a zde začíná problém: přicloněním se problém nevyřeší, protože nad f8 dochází k znatelnému poklesu ostrosti (testováno f16) a clona f32 je naprosto nepoužitelná. Možná toto focení v protisvětle problém násobí, každopádně je vidět, že skládání snímků, tzv. focus stacking, je jediná volba pro dosažení maktofotografií s rozumnou hloubkou ostrosti.

Dalším poznatkem, tentokráte již ne nečekaným, je že D300 je fakt super stroj. Bezdrátově ovládá externí blesk včetně nastavení intenzity záblesku. Live View (živý náhled na LCD, jak to známe z kompaktů) je překvapivě dobře použitelná funkce, protože lze sledovat neomezeně zvětšený detail kdekoliv na objektu a ostřit na něj. Velký hledáček, luxusní ovládání… prostě to tělo fakt za ty prachy stojí.

Pavoučí kabátek (svlečka)Pavoučí kabátek (svlečka)