zpět na úvod

Nizozemí: S Golfíkem za tulipány

Nizozemí, Nizozemsko nebo zjednodušeně Holandsko, to je země vodních kanálů, větrných mlýnů, tulipánů a sýrů. No a toto všechno je potřeba vidět, osahat, očuchat a ochutnat – a tak, vprostřed jara, jsme s Bárou vyrazili na výlet.

V jeden dubnový předvelikonoční podvečer sedáme do Golfíka, naloženého bohatými zásobami potravin (a už ne tak bohatými zásobami oblečení, jak se později ukáže) a vyrážíme na noční přesun nějakých 900 kilometrů po německých dálnicích. Dobrá nálada a dobrý plán věstí pohodovou cestu, nic nás nemůže zastavit :) Jen ta nevyzkoušená navigace, s volně dostupnými mapovými podklady celé Evropy a trochu nešťastným nastavením nás pozdržela, když v důvěře v její schopnosti jsme se jí řídili více než bylo potřeba. Nad ránem v půli Německa zastavujeme a zkoušíme se prospat, ale velká zima (teploty kolem nuly) klidnému spánku nepřeje a tak brzy pokračujeme dál. Moc prostoru na spánek ani nebyl, neboť máme drobný skluz a potřebujeme být brzy na místě, kde máme jen malé okno na ubytování se. Rychlé brázdění širokých dálnic a jízda na limitu slušnosti v Holandsku nám zajistí příjezd k ubytování v 7.29, minutu před koncem domluveného časového rozmezí a v moment, kdy už jsme telefonicky naháněni. Takže akorát!

Ubytování jsme řešili přes Airbnb, bydleli jsme na studentských kolejích v městečku Hoofdorp, pár kilometrů jihozápadně od Amsterodamu. Ceny ubytování takto vprostřed tulipánové sezóny jsou v celém Holandsku velmi vysoké, takže jsme vzali za vděk nabídkou za nějakých 1200 Kč na místnost a noc – a udělali jsme dobře, neboť místo se ukázalo být pohodlné, výborně strategicky situované a se studenty na prázdniny pryč i nesmírně klidné. Takže když nás Shawn-Michelle, hubený malý černoch kterého jsem dle jména původně považoval za slečnu uvedl do ubytování, byli jsme spokojení – a padli jsme a do oběda spali. Odpoledne už začalo naše putování po okolí.

Hoofdorp

Malé městečko, podle mapy navrhované od stolu urbanistou se zálibou v rovnoběžkách :) Každopádně místo je to krásné a mnoho věcí nás zaujalo hned. Placatost země na úrovni hladiny moře znamená, že je všude voda, kanály a jezírka překlenují mosty a lávky. Volně zde žije velké množství zvířat, nás zaujaly ovečky. Velké i malé, volně se pasoucí v oblastech vymezenými kanály. Mosty jsou důmyslně vyrobené tak, že je lidé snadno přejdou ale ovečky ne – takže je zde minimum plotů oddělující lidské a zvířecí oblasti.

nizozemsko-DSCF3035

Další výrazný dojem zanechala překvapivě odvážná moderní architektura. Nebojí se zde barev a rozličných tvarů, ale vše je velmi čisté, moderní, krásné. Líbí se mi tu :)

nizozemsko-DSCF3041

Rotterdam

Jestli se mi líbil moderní Hoofdorp, tak starý Rotterdam si mě získal naprosto. Takový harmonický soulad zeleně, množství vody a nízké zástavby jsem ještě neviděl. Skoro zbytečně jsme spěchali k modernímu centru, které bylo sic zajímavé, ale raději bych se celé dopoledne loudal vilovou zástavbou ve čtvrti Kralingen… ale co. Viděli jsme něco moderní architektury, muzeum lodí a courli se širším centrem. Docela tu na nás dolehla blízkost moře – velmi foukal vítr, do toho občas spadlo pár kapek deště a byla vcelku zima. Ale výlet výborný.

nizozemsko-DSCF3050

Jediné, co bylo problematické, je parkování. Porozumět systému veřejného parkování, jak a kdy ušetřit aby člověk neplatil ty neskutečně vysoké částky, je náročné. Začínám chápat chudáky turisty marně hledající správný lístek na pražskou MHD. Pokud tomu člověk ovšem přijde na kloub, tak je to vcelku jednoduché: auto se zaparkuje na některém z velkých P+R parkovišť ne tak daleko od centra (vyzvedne se parkovací lístek), zakoupí se dvojí lístek na MHD v odpovídajícím automatu (který na rozdíl od běžných lístkových automatů přijímá i platební karty VISA), nasedne (označí lístek) a jede až do centra města (při výstupu opět označí lístek). Cesta zpět je obdobná, s již zakoupeným lístkem nastoupí v centru a dojede zpět, kde lístky předá parkovacímu automatu a ten následně určí cenu parkování. Pokud byly splněny podmínky, tedy byla realizována cesta z parkoviště až do centra města a obdobně zpět (tedy žádná procházka pěšky), pak máte nárok na slevu. V případě Amsterodamu třeba z krásných €29 na pouhé €1 za den parkování. Nepočítaje v to samo ty lístky na MHD, pro nás dva 4x €2.80. V Rotterdamu jsme to ještě netušili, tak jsme za parkovné platili €10 – ale zato ušetřili na lístcích, neb jsme šli pěšky.

nizozemsko-DSCF3073

nizozemsko-DSCF3067

nizozemsko-DSCF3059

Kinderdijk

Cestou z Rotterdamu jsme navštívili místní kulturní klenot, UNESCO chráněnou oblast s devatenácti větrnými mlýny. Jen jak jsme byli promrzlí a otrávení z vysokých cen parkovného, tak jsme se jen zastavili při jízdě kolem a zjistili, že mlýny jsou tak daleko od sebe, že je to na kolo nebo na celodenní výlet.

nizozemsko-DSCF3079

Zde opět zabodovala navigace, když mě jednou odbočkou s klidem navedla do řeky. Když jsem se otáčel, začalo mi být divné, proč se za mnou začíná tvořit fronta … a za chvíli přijel trajekt. Takže poznámka pro příště: v Holandsku na navigaci kontrolovat nejen (zde zbytečné) nastavení předvolby využití placených dálničních úseků, ale také (důležité) použití trajektů. No a tak se poprvé Golfík plavil :)

Ještě poznámka k dopravě: kvalita silnic je zde na velmi vysoké úrovni. Bohatě dimenzované šíře silnic zaujmou, krom odstavného pruhu vpravo na víceproudých silnicích je občas obdobný i vlevo. Ve městech pak není neobvyklé, když vzato od chodníku: všude je široký, červenou barvou zaznačený pruh pro cyklisty a motocyklisty. Na frekventovanějších cestách pak od chodníku zelení oddělená vozovka začíná pruhem pro autobusy MHD, za další zelení je několikaproudá silnice a protisměrná silnice je schovaná za dalším širokým pruhem zeleně. No a doprava na silnicích je nesmírně ukázněná. Rychlostní limity jsou rozumné a ve velké míře dodržované. Rozdíly mezi pomaleji a rychle jedoucími vozy jsou malé, doprava je tak velmi plynulá a bezpečná. Jen na navigaci by mohli zapracovat, neb několikeré postupné odbočky v podobě paralelních pruhů po nichž se jede kilometry bez možnosti změny jsou deprimující – když člověk netrefí ten pravý.

Keukenhof, tulipánový ráj

Keukenhof je největší zahradní park v Evropě, každoročně tu zasadí nějakých sedm milionů cibulek, aby návštěvníci měli co obdivovat v průběhu těch dvou měsíců do roka, kdy je zahrada otevřena. A byl to jeden z důvodů, proč jsme v tomto velikonočním termínu do Nizozemska vyrazili.

nizozemsko-DSCF3210

nizozemsko-39000025

nizozemsko-39000026

Jo a mají tu výborné tradiční slanečky – to za mě, Báře zase velmi chutnaly sladké vafle. To jsme ochutnávali zatímco jsme čekali, až vyleze sluníčko a trochu nás zahřeje – abychom si mohli sednout a dát si toastový piknik z donesených zásob. Co dodat – tolik tulipánů jsme v životě neviděli a asi už ani nikde neuvidíme. Park se od rána plní lidmi, kolem poledne už je lidí více než je zdrávo a je vhodné zmizet o kousek dál. Kolem je oblast, kde se na polích v barevných proužcích pěstují tulipány, hyacinty a narcisy. To je pak silnice obsypána auty a davy lidí se fotí u těchto barevných koberců, šlapou po nich, děti běhají skrz a trhají a zase zahazují květy… no ale i tak je to krásné :)

nizozemsko-DSCF3181

nizozemsko-DSCF3200

Amsterodam

Amsterodam už na první pohled působí jinak, než jiná místa, co jsme navštívili. Je takový šedivější, špinavější. Začali jsme u Rijksmuzea, národní galerie obrazů. Všude davy lidí, ale i pomocný personál který se aktivně zajímá, jak vám může pomoci. I šatny mají zdarma, zato na vysoké vstupné žádné slevy nedávají (ani studentské). Budova je krásná (a nově zrekonstruovaná), sbírky zajímavé – přiměly mě zamyslet se nad tím, kolik v rámci „tvorby“ slavných jmen dělá marketing, resp. obsah vyučování na školách. Sbírka totiž samozřejmě odrážela místní tradice, takže tu byla spousta nizozemského umění autorů, které ani neznáme.

nizozemsko-DSCF3265

nizozemsko-DSCF3258

Co je na Amsterodamu skvělé, že je tu hodně prodejen sýra – a všude mají ochutnávky! Takže víme, že tradiční kraví je výborný, stejně jako kozí, jen ty barevné a ochucené už nejsou to pravé. Prodávají tu i spousty tulipánů resp. tulipánových cibulek. A samozřejmě vafle :)

nizozemsko-DSCF3255

nizozemsko-DSCF3254

Na skok k moři

Teploty kousek nad deset stupňů nás nemohly odradit od návštěvy pláže, když se schovává hned za tulipánovými políčky, kolem nichž denně jezdíme. Takže překonat na místní poměry vysoký kopec (tak patnáct výškových metrů) a jsme na široké písčité pláži, kde je překvapivě dost živo. Najdeme závětří a zjišťujeme, že odpolední sluníčko docela i hřeje – takže po chvíli dojde i na vodu. Tedy jen po kolena a jen na chvíli, jinak bych tam umrznul.

nizozemsko-39000032