zpět na úvod

Dubajská fontána

The Dubai Fountain – další z dubajských „nej“. Tentokráte jedno z těch, na které jsem se opravdu moc těšil – a nezklamalo. Na obrovské ploše (nějakých 12 hektarů) mezi Burj Dubai (nejvyšší budova světa, 828 metrů) a Dubai Mall (nejrozlehlejší nákupní centrum světa, mj. s 32m akvárkem uvnitř) se nachází téměř třísetmetrová fontána, podsvícená tisíci světel zářící do noci jako nic kolem (nejjasnější bod na Zemi) a chrlící každou půlhodinu po setmění tuny vody do vzduchu (až do výše 150 metrů!) v doprovodu některých světových skladeb.

Podívaná je to úžasná – nejdříve zhasnou světla kolem fontány a ztichne hudba z okolních restaurací, spolu s ní i lidé namačkaní na ochozech kolem. Ale jezero je ohromné, takže nával je pouze v některých místech, jako např. u východu z nákupního centra. Pomalu se rozezní hudba a voda začne stoupat do výše. Přidají se barevná světla a s rytmem skladby se proměňuje a sílí i vodní představení. Vznikají vodní stěny, které rostou z jedné strany na druhou, točí se v kolech a různě se vlní. Do toho s velmi hlasitým burácivým zvukem spustí „super shooters“ a „extreme shooters“, dopravující vodu do výše daleko přesahující výšku kterékoliv budovy v České republice – a přesto se vysoko nad tím vším hrdě tyčí nasvícená Burj Dubai… S koncem skladby se hladina opět uklidní, ozve se nejistý potlesk doprovázený slovy „oh my god“… a život v okolí fontány se opět rozpohybuje, když nyní stál pár minut bez hnutí. Do dalšího představení zbývá nějakých 25 minut.

Shlédl jsem tři představení, jedno jsem natočil – ale žel při mých mizivých zkušenostech s natáčením, zvláště v takto světelně extrémních podmínkách, z toho nevzniklo nic úchvatného, ale třeba to poslouží pro přiblížení oné nádhery… Každopádně zachycený obraz pokrývá asi třetinu vlastní fontány, obdobné představení se koná na levé straně víceméně v zrcadlové podobě. Ony putující stěny ze strany na stranu jsou zblízka fascinující, člověk kroutí hlavou zleva doprava a nevěří.

Svahilská píseň Baba Yetu je naprosto skvělá, znám jí již dlouho a mám k ní příjemné vzpomínky. Pro milovníky evropské hudby jistě stojí představení ke skladbě Time to Say Goodbye od Andrea Bocelliho, den je zahájen skladbou na poctu šejkovi Mohammedovi… Celkem asi osm skladeb v repertoáru znamená, že za celý večer se představení neopakuje.

Jo a ještě jedna drobnost, která asi vyplynula z kontextu: fontána je volně přístupná, jde o náměstíčko obklopené restauracemi a nákupními centry. Nevšední zážitek a víceméně zadarmo – co více si přát!