zpět na úvod

Jedeme na východ: vízová povinnost

Česká republika má s Čínou zavedenou vízovou povinnost, takže to znamená menší byrokratickou obstrukci a peníz z kapsy chtivého cestovatele. No a jelikož jsem si cestu naplánoval přes Dubaj (mj. kvůli výhodné ceně letenky s Emirates při příležitosti otevření pražské pobočky), resp. při cestě zpět s dvoudenním stop-over, tak to znamená i víza do Spojených arabských emirátů (UAE).

Tož pohoda, zaplatím pár poplatků a bude to, ne? Žádný problém :) …jsem tak nějak doufal :)

Čínská víza jsou první na řadě, jakožto zásadní. Ambasáda se nachází na Břevnově, otevřeno mají denně. Fronta nevelká, za okénkem sympatická česká slečna. Po odevzdání nezbytných podkladů (vč. česko-čínského dotazníku plného zajímavých otázek, jako např. jestli netrpím leprou nebo nějakou duševní nemocí) mě jen zarazí, že mi po dobu zpracování žádosti (týden) pozdrží pas. Pak už jen zaběhnout do ČSOB a vložit poplatek 50 Euro – to je bez problémů, dle reakce paní na pobočce zjevně poplatky za víza nevyřizuje poprvé.

Později, týden na to, mi byla víza opět s minimální frontou vydána. Ještě jsem z toho vyzískal prima brožurku „10 klíčových slov k šanghajskému Expu“ :)

Daleko zajímavější jsou víza do Dubaje. Bohužel jsem propásl možnost nechat si je vyřídit (za drobný poplatek) pobočkou GlobAir, která koncem června ukončuje své aktivity ve spolupráci s leteckou společností Emirates – jelikož ta si zařizuje svou pobočku přímo v Praze. Ovšem sehnat v den otevření její adresu (té nové pobočky) se ukázalo skoro nemožné. Našel jsem jakousi adresu (která se později ukázala být správnou), ale na ní fyzicky nic jako kancelář společnosti nebylo. Tož zpět do GlobAir, kde jsem získal telefonní číslo na pobočku. Tak volám na pražské číslo, ozve se anglicky hovořící automat a po pár volbách jsem přepojen bůh-ví-kam, odkud se ozve medovou britskou angličtinou slečna – a seznámí mě s tím, že pobočka se vízy nezabývá, že se to vše řeší elektronicky přes web společnosti Emirates. Tož OK.

8/7

Doma naklikám stránky Emirates a zjistím, že mají naprosto skvělou správu rezervace letenek, s možností hezky si v grafickém prostředí zvolit místa, kde chci sedět, příp. zvolit preferenci jídla z asi 12 druhů… pohodička. Dokonce je tam i odkaz na získání víz… prima. Nová obrazovka: víza nezařizuje společnost Emirates, ale jakási VFS Global. OK, jedeme dál. Info co bude potřeba: letenka, skeny dokladů, kreditka, doklad s adresou trvalého bydliště. No problemo. Continue.

Formulář. Jméno otce. Jméno matky. Jméno matky za svobodna? Ne, jméno matky. Hmm, tak snad jsem to pochopil dobře. Stav: svobodný, ženatý, rozvedený, vdovec, zemřelý? To jako já? He? Jedeme dál, datum narození, pohoda… krom toho že formulář nefunguje v Opeře, takže znova a v Chromu… vrrr Ha, položka náboženství, zvol možnost: Bahaei (co to je?), Buddhist, Christian, Hindu, Jewish, Kadiani, Muslim, Sikh… to je vše? A co ateista, to nic? Když napíšu cokoliv jiného než muslim, tak mě přece podle Koránu musí pravověrný Arab zkusit převést na svou víru nebo zabít, no ne? No risknu to, přihlásím se ke křesťanské víře. Zhruba tady někde jsem začal nadávat nahlas.

Další sekce: nahrání dokumentů. Portrétní fotografie 369x300 px – co to je za rozměr? Co chudáci lidi co jsou rádi že vědí co je skener a netuší co je to pixel? A velikost striktně pod 40 kB? Taky dobrý :) Fotografie pasu… hmm, nemám ho náhodou na čínské ambasádě? No ještě že mám naskenovanou dvoustránku s osobními údaji, jen titulka holt nebude. Koneckonců co by na ní viděli, že? Popojedeme…

Shrnutí a platba. No jasně, ČR patří mezi země, které nejen že mají vízovou povinnost, ale patří mezi těch pár vybraných, jejichž občané jsou povinni složit zálohu, vratnou v případě bezproblémového odjezdu. Vítejte ve východní Evropě. Takže kolik peněz chtějí na dva měsíce zapůjčit? 272,5 dolarů? No jistě, není problém… [hlasité nadávky a spostá slova]. Takže mě stáhli o krásných 373.25 dolarů, protože k zlevněným krátkodobým vízům (díky letu se společností Emirates a pobytu do 96 hodin) si neopomněli přičíst $26 za službu a ještě jakousi daň ($30). Pohodička. Že jsem se na to nevykašlal. I když, dá se na to koukat i takhle: socky v Dubaji nepotřebují: pokud na to nemáš, tak sem nelez. Alespoň tak nějak jsem si to vyložil já.

Tak pak již jen 4 dny čekat, jestli víza budou schválena. Pokud nebudou, dostanu zpět jen zálohu. Poplatek za víza/služby/daň samozřejmě nikoliv, dokonce nedostanu ani vysvětlení proč byla žádost zamítnuta, to UAE zásadně neposkytují. Tak snad nebude problém… jinak mě čekají dva velmi dlouhé dny na letišti.

9/7

Ha, první reakce mi přistála na mailu necelých 12 hodin od odeslání žádosti. Nejsou spokojeni s kvalitou zaslaných obrázků, jmenovitě pasu. Kterej blboun si vymyslel tu holografickou fólii na pase? Lesk spolu s omezením datové velikosti způsobil, že stránka je hůře čitelná. Zvláště ta mrňavá fialová písmenka popisků. Ach jo. Nejlepší na tom je, že samozřejmě u sebe pas nemám, abych mohl zkusit udělat lepší kopii – pas mi pozdrželi na čínské ambasádě. No a jelikož tam mi pas vydají až za týden a dubajská víza musím uzavřít do pěti dnů (jinak mi propadne žádost i s poplatkem), tak mám trochu strach, jak to dopadne.

Naštěstí jsem našel dokumenty naskenované na mailu – záloha vytvořená pro případnou ztrátu před cestou do Indonésie. Snad poslouží.

11/7

Vyjádření z Dubai Visa Processing Centre, že foto dostali a že je předávají na dubajské imigrační. A že se ozvou. Tak snad.

13/7

Mail:

Thank you for using Emirates online visa application service, provided by VFS Global Services.
We are happy to inform you that your visa application has been granted.
We wish you a pleasant journey, and look forward to serving you again in the future.

Ou jé :) Takže příběh s dobrým koncem, zdá se. Velkej oddych.

Pardon za takový emotivní výlev, ale nešlo jinak – nějak toho bylo na mě moc v posledních dnech, fakt jsem rád že to dopadlo jak to dopadlo.